Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
W krajach zachodnich ceny tuczników stabilizują się na niskim poziomie. W Polsce dalsze spadki

W krajach zachodnich ceny tuczników stabilizują się na niskim poziomie. W Polsce dalsze spadki

20.09.2021

Europejski rynek tuczników pozostaje w równowadze, a ceny stabilizują się w takich krajach jak Niemcy (1,25 €/kg VEZG), Dania, Belgia czy Austria. Natomiast notowania we Francji pokazują spadek ceny (-1₵ t/t), a w Hiszpanii (-2₵ t/t) za kilogram (wbc). W ciągu ostatnich 13 tygodni cena na Półwyspie Iberyjskim spadła o 45 centów. (ISN)

Na niemieckim rynku niski popyt spotkał się ze stosunkowo niską podażą żywca. Sytuację pogarsza pandemia koronawirusa, w której zakażeni pracownicy muszą przebywać na kwarantannie. Niektóre zakłady przetwórcze przy brakach kadrowych decydują się na czasowe zatrzymanie produkcji. Powoduje to zwiększenie presji na cenę skupu. Z inicjatywy niemieckich polityków doszło do spotkania producentów żywca, przetwórców i sieci handlowych, którego celem jest zażegnanie kryzysu w sektorze. W wyniku rozmów niektóre sieci handlowe zadeklarowały, że będą sprzedawały świeżą wieprzowinę pochodzącą wyłącznie ze zwierząt urodzonych i utrzymywanych przez cały proces produkcji w Niemczech. W rzeźniach widoczny jest zwiększony ubój likwidowanych macior. Prognozy wieloletnie zakładają, że pogłowie macior w Niemczech spadnie z obecnych 1,7 mln do 1,3 mln szt. w 2025 roku.

Na rynku krajowym dominują bardzo złe nastoje wśród producentów świń. Od wielu miesięcy dokładają oni do każdej sztuki sprzedawanego tucznika. Średnia cena skupu tuczników w kl. E obecnie wynosi 5,65 zł/kg. Pomimo stabilizacji cen w Niemczech, krajowe skupy obniżyły cenę o 15 groszy za kilogram w stosunku do ubiegłego tygodnia.

Niektóre sieci handlowe zadeklarowały kupowanie wieprzowiny pochodzącej z tuczników wyprodukowanych w strefie III. Zainteresowanie tym surowcem może podnieć popyt w strefach czerwonych i ułatwić sprzedaż żywca.

Na krzyżowe skarmianie paszy wytworzonej z białek pochodzenia zwierzęcego będziemy jeszcze musieli poczekać na wprowadzenie procedur związanych z nadzorem weterynaryjnym. Na każdym etapie produkcji niezbędna będzie rejestracja pomiotów w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii oraz uzyskanie odpowiednich pozwoleń.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum