Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Wchodzimy w okres sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF. O czym rolnicy powinni pamiętać?

Wchodzimy w okres sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF. O czym rolnicy powinni pamiętać?

01.06.2021

Przez ostatnie 7 lat od czerwca do października obserwowaliśmy sezonowy wzrost zakażeń ASF w chlewniach trzody chlewnej. Pomimo, że producenci świń są coraz bardziej świadomi znaczenia przestrzegania zasad bioasekuracji w obiektach inwentarskich, to powinniśmy spodziewać się sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF u trzody chlewnej również w roku bieżącym.

Do tej pory naukowcom nie udało się jednoznacznie wyjaśnić powodów sezonowości zakażeń ASF u trzody chlewnej. Niektórzy sezonowość liczby ognisk wiążą z rozwojem i aktywnością owadów, choć ten argument jest mało przekonujący. Lepszym wytłumaczeniem sezonowości może być nasilenie prac polowych i możliwość kontaktu na polu z wirusem znajdującym się w szczątkach padłych dzików lub ich odchodach.

Kluczowym elementem jest przestrzeganie zasad bioasekuracji. Ilość wirusa ASF w środowisku z roku na rok rośnie. W tkankach padłych dzików może on zachować aktywność przez ponad pół roku. Dziki już dawno zadomowiły się na polach, gdzie mają obfitą bazę paszową. Rolników nie trzeba przekonywać o żerowaniu dzików na polach, gdyż są świadkami szkód łowieckich jakie te zwierzęta pozostawią po sobie. Niestety pozostałością na polach po dzikach jest również wirus, który łatwo można przywieźć na kołach lub w paszy do swojego gospodarstwa.

Rolnicy jako absolutne minimum powinni stosować następujące zasady bioasekuracji:

  • Gospodarstwo powinno być podzielone na strefę „czystą” – budynki / pomieszczenia / miejsca, gdzie trzyma się świnie, ściółkę, paszę oraz „strefę brudną” obejmującą dom mieszkalny posiadacza świń, miejsce parkowania samochodów, maszyn rolniczych, kontenery na odpady itp.
  • Należy pamiętać o czyszczeniu i dezynfekcji pomieszczeń za każdym razem, kiedy świnie zostaną wyprowadzone z pomieszczenia, przy użyciu zatwierdzonych środków dezynfekcyjnych z ważnym okresem przydatności do użycia.
  • Samochody i urządzenia wjeżdżające na teren gospodarstwa jako minimum muszą mieć oczyszczone i zdezynfekowane koła i nadkola. Należy unikać wjeżdżania pojazdów do strefy „czystej”. Jeżeli pojawi się taka konieczność, wówczas pojazdy muszą być umyte i zdezynfekowane z zewnątrz w całości.
  • Każda osoba obsługująca świnie lub pracująca przy paszy/ściółce przy wejściu do strefy „czystej” musi zmienić obuwie oraz założyć ubranie robocze używane wyłącznie w wyznaczonej strefie. Przy wejściu do budynku, gdzie przebywają świnie, przechowuje się paszę i ściółkę, muszą być dostępne wiaderko z wodą i szczotką oraz mata/kuweta z środkiem dezynfekcyjnym.
  • Do gospodarstwa można wprowadzać świnie wyłącznie ze znanego źródła, odpowiednio oznakowane i ze świadectwem zdrowia, najlepiej z zachowaniem kwarantanny. Z gospodarstwa można przemieszczać świnie wyłącznie bez objawów chorobowych, właściwie oznakowane, posiadające wymagane świadectwo zdrowia.
  • W strefach ASF (I, II, III) należy bezwzględnie przestrzegać zakazu stosowania zielonki w żywieniu świń, a ziarno przed skarmianiem powinno być przechowywane 30 dni. Ściółka musi być przechowywana 90 dni przed zastosowaniem, zabezpieczona przed dostępem zwierząt, pod dachem i ogrodzona lub w zamykanym pomieszczeniu.
  • Należy ograniczyć do minimum wejścia osób postronnych do strefy ”czystej”. Każda osoba wchodząca do strefy „czystej” musi zmienić obuwie na robocze, stosowane wyłącznie w budynku inwentarskim oraz zastosować jednorazowy kombinezon ochronny lub czyste, wyprane ubranie robocze. Narzędzia wnoszone do strefy „czystej” muszą być wyczyszczone i jeśli możliwe zdezynfekowane.
  • Wszystkie padłe świnie w wieku powyżej 28 dni muszą być zgłaszane raz w tygodniu do powiatowego lekarza weterynarii. Zwierzęta padłe przechowuje się w zamykanych kontenerach w strefie „brudnej”.

Trzoda chlewna / zboża (2023/49)

08.12.2023

tuczniki 2023/47 2023/48 2023/49 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,80 9,79 0,00 -0,005 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Krajowe cenniki skupu żywca wieprzowego ...

04.12.2023

  Na unijnym rynku wieprzowiny popyt i podaż żywca są w równowadze, a odbiory zwierząt do rzeźni dokonywane płynnie. Niska podaż zaspokaja zapotrzebowanie …

Trzoda chlewna / zboża (2023/48)

01.12.2023

tuczniki 2023/45 2023/46 2023/47 2023/48 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,68 9,78 9,80 0,00 0,011 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C….

W okresie przedświątecznym dominuje równ...

27.11.2023

Na unijnym rynku wieprzowiny dominuje równowaga. W ubiegłym tygodniu ceny skupu żywca wieprzowego były stabilne i nie zanotowano znaczących zmian w stosunku do …

Trzoda chlewna / zboża (2023/47)

24.11.2023

tuczniki 2023/45 2023/46 2023/47 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,68 9,78 0,00 0,106 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12,…

Stabilne ceny skupu żywca wieprzowego w ...

20.11.2023

Za wyjątkiem Francji i Hiszpani, gdzie ceny skupu tuczników spadły, europejski rynek żywca wieprzowego w ubiegłym tygodniu był w równowadze. W Niemczech cena tu…

Trzoda chlewna / zboża (2023/46)

17.11.2023

tuczniki 2023/44 2023/45 2023/46 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,59 9,68 0,00 0,083 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12,…

Cena żywca wieprzowego w Polsce wzrosła ...

13.11.2023

W zeszłym tygodniu unijny rynek wieprzowiny pozostał w równowadze. Handel żywcem wieprzowym odbywał się płynnie. Ceny nie zmieniły się w Niemczech, Holandii, Da…

Trzoda chlewna / zboża (2023/45)

10.11.2023

tuczniki 2023/43 2023/44 2023/45 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,60 9,59 0,00 -0,009 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum