Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Niebawem, przygotowując się do Świąt Wielkiej Nocy, Polacy ruszą na zakupy. Wybierając miejsce zakupów warto pamiętać o naszych „małych ojczyznach” – warzywniaku za rogiem, lokalnym sklepie mięsnym, rodzinnej piekarni czy mleczarni. Sięgajmy po artykuły z biało-czerwonym oznaczeniem „Produkt Polski”.
Wszak patriotyzm to nie tylko pielęgnowanie pamięci historycznej, dumnie śpiewany hymn czy łopoczące biało-czerwone flagi w narodowe święta. Patriotyzm możemy wyrażać każdego dnia, wybierając do zakupowego koszyka krajowe produkty wytworzone z płodów rolnych z lokalnych gospodarstw.
Wspierając lokalny rynek dbamy o dziedzictwo kulinarne naszego regionu. Chronimy miejsca pracy naszych bliskich i wspieramy przedsiębiorczość w regionie. Ostatnio ceny podstawowych produktów spożywczych: pieczywa, jaj, mięsa czy nabiału urosły do poziomu dotąd niespotykanego. Inflacja uderza nie tylko w konsumentów, o przetrwanie walczą także przedsiębiorcy i producenci rolni.
W 2022 roku upadło 4 tysiące małych, polskich sklepów, a 10 tysięcy zawiesiło swoją działalność. Dramatycznie spada liczba gospodarstw rolnych. Znamienne, że w tym samym czasie zagraniczne sklepy wielkopowierzchniowe odnotowały rekordowe zyski, najbardziej znany z nich zwiększył dochód w porównaniu z zeszłym rokiem aż o ponad 20 procent!
My – producenci, wytwórcy, rzemieślnicy – nie przegrywamy jakością. Padamy pod presją sieci handlowych i sztucznie zaniżanych przez nie cen oferowanych za nasze produkty, które często bywają niższe od rzeczywistych kosztów produkcji. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 złotych, kiełbasy za 12 czy bochenka chleba za 2 złote. Nie mamy też wielomilionowych środków na reklamę. Jeśli nie
zatrzymamy fali bankructw kolejnych przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych, to wkrótce będziemy skazani przede wszystkim na produkty odmrażane oraz importowane.
Apelujemy: Szanowni konsumenci: nie kierujcie się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów i ich składem. Sieci handlowe niskimi cenami zachęcają Was do zakupów produktów pochodzących głównie z zagranicy. W ten sposób dbają o swoich rolników i przetwórców. Miejcie świadomość, że niska cena nie oznacza produktu równowartościowego z naszymi, polskimi, regionalnymi i lokalnymi wyrobami. Szczególnie teraz pamiętajcie że niższa cena – z reguły znaczy gorszą jakość i smak.
I zastanówmy się – czy na pewno lepszy i zdrowszy jest kilogram najtańszej kiełbasy od 600 gramów produktu wysokiej jakości? Pokażmy naszą solidarność z krajowymi producentami! Kierujmy się patriotyzmem konsumenckim, spędźmy te święta z wyjątkowym smakiem lokalnych i polskich produktów spożywczych. Wybór tego, co choć nieco droższe, ale wysokiej jakości, pozwoli także ograniczyć tak powszechne marnowanie żywności.
Nasz apel, skierowany do polskich konsumentów, kończymy życzeniami zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych przy stole zastawionym smacznymi, lokalnymi i wyprodukowanymi w Polsce specjałami.
Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Prezes Zarządu Aleksander Dargiewicz
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielnia Osób Prawnych
Prezes Zarządu Witold Boguta
Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
Delegat Cechu Jacek Marcinkowski
Polski Związek Niezależnych Producentów Świń
Prezes Zarządu Bogusław Prałat
Federacja Gospodarki Żywnościowej RP
Prezes Zarządu Krzysztof Nykiel
Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona
Przewodniczący Marek Duszyński
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny
Prezes Zarządu Waldemar Broś
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu
Prezes Zarządu Andrzej Danielak
Związek Polskie Mięso
Prezes Zarządu Witold Choiński
Krajowa Rada Izb Rolniczych
Prezes Zarządu Wiktor Szmulewicz
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wieprz Polski
Andrzej Zawistowski Prezes Zarządu
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Dariusz Goszczyński
Prezes Zarządu Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność”
Przewodniczący Tomasz Obszański
Krajowa Unia Producentów Soków
Sekretarz Generalny Barbara Groele
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej
Prezes Zarządu Tomasz Parzybut